Διακοπές με Παιδιά : Προορισμοί & Συμβουλές για τον Covid-19

Προτού ξεκινήσετε για τις καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές, οργανώστε σωστά τη βαλίτσα των διακοπών και ανακαλύψτε τους “κινδύνους” που μπορεί να συναντήσετε. 

Μικροί και μεγάλοι ονειρεύονται τη στιγμή που θα κλείσουν τα σχολεία και θα ξεκινήσουν οι διακοπές του καλοκαιριού. Άλλωστε οι διακοπές με παιδιά είναι διασκεδαστικές και ξεχωριστές. 

Όμως, οι οικογενειακές διακοπές χρειάζονται καλή οργάνωση και σωστό προγραμματισμό, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για κάθε εμπόδιο. 

Update: Λόγω της τρέχουσας κατάστασης με το νέο κορονοϊό και πριν συνεχίσουμε με τις γενικές συμβουλές για το ταξίδι και τους προορισμούς, θεωρήσαμε σημαντικό να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με σημαντικά θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς που θέλουν να ταξιδέψουν με τα παιδιά τους.

Δεδομένου της σοβαρότητας του θέματος, απευθυνθήκαμε στη Δρ. Σοφία Κούνη, Παιδίατρο & Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Δρ. Κούνη μας απάντησε σε 6 ερωτήματα που πιστεύουμε ότι θα βρείτε ιδιαίτερα χρήσιμα πριν το ταξίδι σας.

Πριν συνεχίσουμε, να ευχαριστήσουμε θερμά την Δρ. Σοφία Κούνη για την ευγενική συμμετοχή της.

Συμβουλές για το καλοκαίρι της πανδημίας από το νέο ΚορονοϊόΓράφει η Δρ. Σοφία Κούνη, Παιδίατρος

1. Είναι ασφαλές να πάμε καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά το καλοκαίρι της πανδημίας από το νέο κορονοϊό;
Μπορούμε να πάμε διακοπές με τα παιδιά μας, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, αποφεύγοντας εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, χρησιμοποιώντας μάσκα όπου χρειάζεται και εφαρμόζοντας συχνά υγιεινή των χεριών.


2. Μπορούμε να επιλέξουμε ξενοδοχείο για τη διαμονή της οικογένειας την περίοδο του COVID19;
Ο ιός μπορεί να ζήσει έως και 24 ώρες στις επιφάνειες. Εάν οι επιφάνειες καθαρίζονται συχνά και ο αριθμός των επισκεπτών είναι περιορισμένος, τα ξενοδοχεία μπορούν να είναι ασφαλή μέρη για τις διακοπές μας. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινωνική απόσταση του 1,5 μέτρου είναι επιβεβλημένη.


3. Είναι ασφαλές να πηγαίνουμε σε εστιατόρια με τα παιδια στις διακοπές λόγω κορονοϊού ;
Μία διασκεδαστική και εναλλακτική πρόταση μπορεί να είναι ο συνδυασμός εστιατορίου και βόλτας. Προκειμένου να γίνω πιο συγκεκριμένη μπορούμε να αγοράσουμε το φαγητό μας απο το εστιατόριο έτσι ώστε να το φάμε οικογενειακά σε πικνίκ.


4. Θα επιλέγατε να ταξιδέψετε φέτος το καλοκαίρι με αεροπλάνο μαζί με μικρά παιδιά;
Αν και τα μικρά παιδιά δεν αρρωσταίνουν συχνά από το νέο κορονοϊό είναι προτιμότερο να αποφύγουμε τα αεροπορικά ταξίδια μαζί τους. Οι μάσκες δεν συνιστώνται για παιδιά κάτω των 2 ετών, ενώ τα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών είναι αναμενόμενο να μην τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Γι’ αυτό όταν τα παιδιά είναι μικρά καλύτερα να προτιμήσουμε τα οδικά ταξίδια.


5. Μπορούμε να επισκεφθούμε παιδικές χαρές στο μέρος που θα πάμε διακοπές;
Στην παιδική χαρά είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί το σημαντικό μέτρο της κοινωνικής απόστασης. Είναι προτιμότερο να αποφύγουμε τις παιδικές χαρές και τους κλειστούς χώρους με παιχνίδια. Ας προτιμήσουμε βόλτες στην εξοχή όπου μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά να τρέξουν ελεύθερα.


6. Πολλές οικογένειες μαζεύονται μαζί στις διακοπές. Είναι ασφαλές;
Ο αριθμός των μελών μιας παρέας καλό είναι να μην ξεπερνάει τα 10 άτομα. Δεν υπάρχει μία επίσημη απάντηση εάν οι οικογένειες μπορούν να συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια των διακοπών, διότι αυτού του είδους η συνάθροιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι οι παππούδες υγιείς; Έχει εκτεθεί κάποιο μέλος της οικογένειας;

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω να μην ξεχνάμε να έχουμε πάντα μαζί μας το βιβλιάριο υγείας και το φαρμακείο των παιδιών όταν ταξιδεύουμε μαζί τους.

Η Δρ. Κούνη είναι διδάκτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική της διατριβή αφορά στην επιδημιολογία και την κλινική εικόνα 17 αναπνευστικών ιών και των συνλοιμώξεων τους, ενώ μέρος της μελέτης της στο πλαίσιο της διατριβής αποτέλεσαν οι κορόνα ιοί. Πέραν του ερευνητικού της έργου έχει δημιουργήσει το δικό της χώρο για την παιδική φροντίδα στο Περιστέρι.

Δρ_Σοφία_Κούνη Πεδίατρος Περιστέρι

Δρ. Σοφία Κούνη

Παιδιατροσ

Γενικές Συμβουλές πριν τις Οικογενειακές Διακοπές

Ένα αγόρι κάνει βουτιά στη θάλασσα στις καλοκαιρινές διακοπές
 • Καταρχάς, πριν ξεκινήσετε το πλάνο των διακοπών να έχετε στο νου σας το εξής: Οι διακοπές δεν μπορούν να πάνε σύμφωνα με το αρχικό σας σχέδιο. Όμως, η οικογένειά σας θα λατρέψει το ταξίδι. Τίποτα δεν “ανοίγει” τα μυαλά των παιδιών όπως οι νέες εμπειρίες που αποκτούν στις διακοπές. 
 • Για διακοπές χωρίς κόπο, φροντίστε να κάνετε μια λίστα με τα αντικείμενα που πραγματικά θα χρειαστείτε. Πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στον όγκο των αντικειμένων και στον αριθμό τους. Δεν χρειάζεται να πακετάρετε όλο το σπίτι! 
 • Παιδί χορτασμένο, ποτέ θυμωμένο! Φροντίστε να έχετε μαζί μας υγιεινά σνακ για το ταξίδι, αλλά και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Φροντίστε να είναι σνακ που αντέχουν τη ζέστη και μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα, όπως φρούτα, ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, κ.ά. 
 • Για να γλιτώσετε χρόνο και ταλαιπωρία μπορείτε να κάνετε κράτηση σε περιορισμούς που θέλετε να επισκεφτείτε (μουσεία, κοντινά ταξίδια με βάρκα, μέσα μεταφοράς κ.ά.).Έτσι, θα αποφύγετε να περιμένετε στην ουρά και θα έχετε το εισιτήριο στο χέρι ή το κινητό σας. 

Τι να Προσέξετε κατά τη Διάρκεια των Διακοπών με Παιδιά

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και ενέργειας. Όμως, έχει και αρνητική πλευρά. Η υπερέκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, που καλό είναι να αποφύγετε κατά τη διάρκεια των οικογενειακών διακοπών. 

Συγκεκριμένα η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, που φέρνουν φαγούρα και πόνο. Ένας άλλο κίνδυνος είναι η ηλίαση που προκαλεί πονοκέφαλο ζάλη, εμετούς και ίσως πυρετό. Επίσης, η συχνή λήψη υγρών θα σας βοηθήσει κατά της αφυδάτωσης. 

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες για τις διακοπές σας με παιδιά: 

 • Μην το παρακάνετε με την έκθεση στον ήλιο την πρώτη μέρα των διακοπών. Και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση από τις 10:00 μέχρι τις 15:00.
 • Το αντηλιακό πρέπει να έχει πάνω από 15 SPF και να το ανανεώνετε ανά 2 ώρες. 
 • Ελαφριά ρούχα και καπέλο είναι το κατάλληλο ένδυμα για την παραλία και τις βόλτες. 
 • Ένα μπουκάλι ή παγούρι με νερό είναι το ιδανικό ρόφημα για τις ζεστές ώρες. Μπορεί τα ροφήματα με ζάχαρη να είναι τα αγαπημένα των παιδιών, αλλά η ζάχαρη δεν είναι σύμμαχος όταν έχει ζέστη. 
 • Ακόμη, το καλοκαίρι οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συχνές. Για αυτό απαιτείται συχνό πλύσιμο των χεριών. 
 • Τα παιδιά ταξιδεύουν πάντοτε στο πίσω κάθισμα δεμένα με ζώνη ασφαλείας ή σε παιδικό κάθισμα. 

Τι Περιλαμβάνει η Βαλίτσα των Οικογενειακών Διακοπών

Η οργάνωση των αποσκευών για τις διακοπές θέλει μεθοδικότητα και πρακτικότητα. Εκτός από ρούχα, μαγιό, καπέλα, και ελαφριά παπούτσια, πρέπει να έχετε μαζί σας κάποια βασικά αντικείμενα, ειδικά όταν ταξιδεύετε με παιδιά. 

 • Μεταμορφώστε μια παλιά σας τσάντα σε κινητό φαρμακείο, που θα περιλαμβάνει αντιπυρετικό σιρόπι, ηλεκτρολύτες σε φακελάκια, αντιαλλεργική κρέμα, αντιβιοτική κρέμα, αντισηπτικό διάλυμα, βαμβάκι, επιδέσμους και γάζες. Ακόμη θα πάρετε εντομοαπωθητικά και θερμόμετρο. 
 • Από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να έχει η τσάντα των παιδιών σας είναι οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Γιατί η υγιεινή των δοντιών δεν κάνει διακοπές. 
 • Αν το παιδί είναι μικρό μην ξεχάσετε το μπιμπερό ή το αγαπημένο του ποτήρι. 
 • Επίσης φροντίσετε να πάρετε μαζί μας κάποια από τα αγαπημένα του παιχνίδια, ένα μικρό πακέτο με μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές, ένα μικρό μπλοκ ζωγραφικής, και ένα με δύο βιβλία.
 • Μπορείτε να πάρετε μαζί σας και μια φωτογραφική μηχανή μίας χρήσης και να την δώσετε στο παιδί σας, ώστε να απαθανατίσει τις αγαπημένες του στιγμές. 

6 Top Προορισμοί για Διακοπές με Παιδιά 

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από φανταστικούς προορισμούς, κατάλληλοι για διακοπές με παιδιά, που διαθέτουν, ρηχά και ζεστά νερά μαζί με μια σειρά από δραστηριότητες και αξιοθέατα. 

Κέρκυρα 

Η Κέρκυρα είναι ένα καταπράσινο νησί στο Ιόνιο πέλαγος και ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα. Το νησί προσφέρει στους επισκέπτες πανέμορφες παραλίες, ενδιαφέροντα αξιοθέατα, εξαιρετική κουζίνα και αξέχαστες στιγμές με την οικογένεια. 

Ρόδος 

Η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για οικογενειακές διακοπές. Εξερευνήσετε την μεσαιωνική πόλη, περπατήστε στους λιθόστρωτους δρόμους της, και περάστε ατελείωτες ώρες στις παραλίες του νησιού. Οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται στην ανατολική ακτή, καθώς δεν έχει πολύ αέρα και οι περισσότερες είναι κατάλληλες για οικογένειες με παιδιά. 

Κρήτη

Η Κρήτη προσφέρει στους επισκέπτες παραλίες για όλα τα γούστα, εξαιρετικό φαγητό και πολλές δραστηριότητες για παιδιά. Οι περισσότερες παραλίες είναι οργανωμένες, ήρεμες, αμμουδερές, βρίσκονται πολύ κοντά σε τουριστικές υποδομές, και διαθέτουν ναυαγοσώστη. Επίσης, η Κρήτη είναι γεμάτη από μνημεία και αξιοθέατα, όπως το ενυδρείο CretAquarium στο Ηράκλειο. 

Θάσος 

Καταπράσινη και ήσυχη η Θάσος είναι γνωστή ως το οικογενειακό νησί. Εδώ θα βρείτε όμορφες παραλίες, νόστιμο και προσιτό φαγητό και γραφικά χωριά. Ιδανική για τα παιδιά είναι η παραλία στη Σκάλα Ραχωνίου καθώς και η Χρυσή Ακτή.

Πάργα

Η Πάργα έχει πολλούς λόγους για να σας προσελκύσει. Βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, είναι κατάλληλη για οικογένειες καθώς όλα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και έχει πολλές παραλίες με μικρούς ορμίσκους, γαλαζοπράσινα ρηχά νερά, με άμμο και βότσαλο. 

Χαλκιδική

Η Χαλκιδική είναι γεμάτη από ασφαλείς, ρηχές θάλασσες με άμμο, ξενοδοχεία με παιδότοπους και πισίνες, θέρετρα με καφέ, ταβερνάκια και εστιατόρια. Και όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, δάση και καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Γιατί “Σαν την Χαλκιδική δεν έχει”! 

Δείτε επίσης: Οι καλύτεροι κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα με παιδιά!

Next Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.